Mutfak Dolaplarınızı Düzenleyin

Leave a Comment


  23. Hafta:Mutfak Dolaplarınızı Düzenleyin



  • Kullanmadığınız malzemeleri atın:Mutfak malzemelerinizi gözden geçirin ve kullanmadıklarınızı atın.Düşünün kavun oyucunuzu,yumjurta dilimleyicinizi,kurabiye kalıplarınızı en son ne zaman kullandınız?Nigiri kalıpı nedir biliyor musunuz buna ihtiyacınız var mı? Aslında başka bir alet bunun yaptığı işi yapar mı?Bu sorularla eşyaları ayırın ve kullanırım birgün tuzağına ya da aman ne kadar yer kaplıyor ki düşüncesine kapılmadan önce oluşturduğunuz verilecekler veya atılacaklar kutusuna atın ya da son günlerin modasına uyup internette satın.
  •  Çalışmayan eşyaları değiştirin. Bir tencerenin kulpu kırık mı çaydanlığın dibi kireç mi tuttu ısıtıcı çalışlmıyor mu bu tür aksaklıkları tamir ettirin olmuyorsa atın.
                                                                      

  • Kolay ulaşılan yerlere sık kullanılan eşyalarınızı depopolayın.En sık kullandığınız aletlere karar verin ve onları dolapların ön kısmına hafta sonlarında kullandıklarınızı ise arkalara veya üst dolaplara yerleştirin hatta kullanım sıklığınıza göre mutfak dışında da saklayabilirsiniz. Büyük ya da pahalı olması onu saklayacağınız anlamına gelmez önemli olan kullanım sıklığınız.10 yılda 2 kere makarna yaptıysanız makarna makinasını saklamanın bir anlamı yok.
  • Faaliyet merkezleri oluşturun ve  ilgili eşyaları kullanılacak yere yakın saklayın. Burada gıda mutfak ile seyahat sırayı faaliyet bazı ortak merkezleri şunlardır:
    • Depolama veya kiler. Dondurucuyu da bu alanın bir uzantısı olarak düşünün ve sıksık gıdaların son kullanma tarihinin geçmemesi için kontrol edip temizleyin.
    • Hazırlık. Kesme tahtası, bıçak,ölçü kaplarıve kaşıkları ve karıştırma kasesi gibi yiyecek hazırlama yardımcılarınızı bu alanda depolayın.
    • Pişirmek.Ocak,fırın,mikrodalga fırın.ızgara yemek pişirmek için kullandığınız eşyalar, tencere ve tavalar,kepçe ve spatula (bir kavanoz bunlar için iyi bir depolama alanı olabilir)bu alanda olmalıdır.
    • Yemek.Masa.sofra.sehpa siz yemeğinizi yemeyi nerede tercih ediyorsunuz onu belirledikten sonra masanızın buzdolabına mı bulaşık makinasına mı yakın olmasını tercih edersiniz onu da belirleyin.Yemek servisi sırasında kullanacağınız peçeteler kaşık-çatal takımlarını masaörtülerini de bu alanın ytakınlarında bulundurun.
    • Temizlik. Lavabo,bulaşıkmakinası ve çevresi.Deterjan ,eldiven, bulaşık kurutmalık, kurulama bezleri,havlu, vb
    • Atık.Çöp kovası geri dönüşüm kutularının bulunduğu alan.

  
  • Tezgahı düzenleyin. Tezgahın üzerine kalıcı olarak bulunan eşyaların sayısını azaltın. Tezgahın sık temizlenmesi gerekir ve birincil çalışma alanıdır.Ne kadar kullanılacak alan varsa o kadar rahat edersiniz.
  •  Bir liste yapın.Eksilen malzemelerinizi yazacağınız yemek programınızı oluşturacağınız ve yazacağınız bir alan oluşturun.  
      Bu liste uzayıp gidebilir aslında ama ben mümkün olduğunca az ve öz olsun ve ençok işe yarayacak maddeler olsun istedim sizin aklınıza gelen maddeler olursa lütfen benimle paylaşın ve onu da ekleyeyim.Şimdiden kolay gelsin.Fotoğraflar kendi mutfağım değil hatta bu fotoğrafları ben çekmedim her yazımdan sonra belirttiğim gibi internetten bulup kullandım.

0 yorum :

Yorum Gönder